Ειρήνη Τελίδου

Ειρήνη Τελίδου

eirhnh-telidou - DSC_0670-medium-dpi.jpg

Βιογραφία

Ζωγραφική – Ηλεκτρονική Επεξεργασία Εικόνας – Διακόσμηση

Mέλος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

  Η Ειρήνη Τελίδου άρχισε να ζωγραφίζει από τεσσάρων χρονών με την ενθάρρυνση της μητέρας της η οποία σαν εκπαιδευτικός αναγνώρισε τη κλήση της προς τα εικαστικά, όπως και οι μετέπειτα δάσκαλοι και καθηγητές της οι οποίοι της ανάθεταν τα σκηνικά και τις διακοσμήσεις των θεατρικών παραστάσεων και των σχολικών εορτών.

 Τα εφηβικά της χρόνια ήταν σημαντικά για την πρακτική εξάσκηση της τεχνικής της μέσα από κύκλους αυτομόρφωσης και πολλά χρόνια σύχναζε σαν ακροάτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

 Το 1983 παρακολούθησε μαθήματα σκίτσου και ζωγραφικής στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηνών.

 Από το 1984, μετά από χρόνια προσωπική εκμάθηση άρχισε να ασχολείται με την αερογραφία σε πολυτελείς μηχανές και αυτοκίνητα, τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους, ποικίλες καλλιτεχνικές εργασίες, διακοσμήσεις σε club, και καταστήματα, σκηνικά του θεάτρου  “Κάρολος Κούν ” , ντεκόρ διαφημίσεων κ.λ.π.

 Το 1986 οργανώνει την πρώτη ατομική της έκθεση στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο “Έκφραση” στον Κορυδαλλό.

 Παράλληλα με την καλλιτεχνική δράση αποφοίτησε από τη σχολή ακτινολόγων εμφανιστών της Σ.Β.Ι.Ε. και ανάλαβε  το 1987 την θέση βοηθού ακτινολόγου στο νοσοκομείο της Νίκαιας μέχρι το 1999.

 Σε αυτό το διάστημα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης “Εικαστικό Ταξίδι” και οργάνωσε τρείς ομαδικές εκθέσεις: στο Αμφιθέατρο Νοσοκομείου Νίκαιας 1995, στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού 1995 και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 1996.

 Το 1996 παραδίδει μαθήματα αερογραφίας και γραφίτι στο ίδρυμα αποκατάστασης νέων “’Αρσις” στην Αθήνα και συμμετέχει με τους μαθητές της στο φεστιβάλ ζωγραφικής, κόμιξ και γραφίτι στον “Τεχνοχώρο” στο Γκάζι.

 Την ίδια χρονιά οργανώνει επίδειξη της τέχνης της αερογραφίας στο Φεστιβάλ Μοτοσυκλέτας στο λόφο του Στρέφι.

 Το 1999 έκρινε ότι η δουλειά της σαν δημόσιος υπάλληλος την εμποδίζει να εξελιχτεί καλλιτεχνικά και πνευματικά και έτσι παραιτήθηκε.

  Έκτοτε ασχολείται με τη ζωγραφική, τη διακόσμηση χώρου και την ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας σε διεθνή φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής και εκτός Ελλάδας όπως Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία,  Σλοβακία, Ιταλία, Ινδία, κ.α

 Παράλληλα εκπαιδεύτηκε σε διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, τεχνικές Μασάζ και Χειροπρακτικής, Δημιουργική Χρωματοθεραπεία, Θήτα μέθοδο θεραπείας και Κλινική Υπνοθεραπεία.

 Τα πολυετή ταξίδια της σε ψυχεδελικές και πνευματικές ανατολικές κουλτούρες την ενέπνευσαν να δημιουργήσει μία συλλογή έργων η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της απεικονίζει τα ενεργειακά σώματα, τα τσάκρας και την αύρα τόσο των Γήινων* ή συμπαθητικών εξωγήινων όσο και μεγαλύτερων σωμάτων όπως η Γη, οι πλανήτες και το απέραντο ολογραφικό σύμπαν καθώς επίσης τις ηλεκτρομαγνητικές και νοητικές δυνάμεις που συνδέουν όλες αυτές τις υπάρξεις μεταξύ τους.                                 

 *(σημ: Γήινοι είναι όλοι οι άνθρωποι, οι φίλοι μας τα ζώα, τα φυτά, το νερό, οι κρύσταλλοι…)

 Χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές και πρώτες ύλες όπως μολύβια ακουαρέλας, τέμπερες, ακρυλικά, φωσφορούχα ακρυλικά και λάδια τα οποία τοποθετεί σε διάφορες βάσεις όπως χαρτί, μουσαμά, ξύλο, ύφασμα, τοίχο, μέταλλο κ.α. προσθέτοντας ημιπολύτιμους λίθους, ηλεκτρονικά τσιπ και ανακυκλώσιμα υλικά.

 Η τέχνη της φέρνει στην επιφάνεια τις διαστάσεις τόσο των εσωτερικών μας κόσμων όσο και του απέραντου σύμπαντος. Τα θέματα της απεικονίζουν πολλές προσωπικές εμπειρίες και την αγάπη της για την πνευματικότητα, τις εναλλακτικές θεραπείες, το ανθρώπινο δυναμικό, το ζωικό βασίλειο, την μητέρα φύση, τα εξωτικά τοπία και τους αρχαίους πολιτισμούς σε συνύπαρξη με την σύγχρονη τεχνολογία και τις πρόσφατες επιστημονικές παρατηρήσεις.

 Σε πολλά από τα πρωτότυπα έργα της έχει κάνει ηλεκτρονική επεξεργασία και διαθέτει μεγάλη συλλογή  σχετικά με την χρωματοθεραπεία, την κρυσταλλοθεραπεία, τις δομές του DNA, τις διαφορετικές συχνότητες, τις δονήσεις όπου πάλλονται τα πάντα, τις δίνες που δημιουργούν, τα ενεργειακά κύματα, τις ηλεκτρομαγνητικές ενέργειες και γενικά τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο που μας περιβάλει.

 Η παράλληλη ενασχόληση της με εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας και βιοενέργειας την βοηθούν ώστε να εκφράσει τις εμπειρίες αυτών των αισθήσεων αποτυπώνοντας τες σε εικόνες μέσα από τη τέχνη της.

 Το 2001-2003 ανέλαβε  φωτοανακλαστικές διακοσμήσεις σε φεστιβάλ μουσικής στη Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία.

 Τα έτη  2003-2004 έκανε πρακτική εξάσκηση στους κλασσικούς νατουραλιστές Αivazovsky και Shishkin στη Ρωσία η οποία την βοήθησε να εξελίξει και να βελτιώσει την τεχνική της.

 Από το 2004 εώς το 2007 έκανε διακόσμηση σε διάφορα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Γκόα της Ινδίας.

 Το καλοκαίρι του 2008 διακοσμεί το Sonica Festivalστην Ιταλία.

 Μετά από μια δεκαετία ταξιδιών ξαναγυρίζει στα ελληνικά δρώμενα με ομαδικές εκθέσεις μαζί με την ομάδα  “Friends of Artτου Γιώργου Βανάκου στη γκαλερί  “Obi Up Town στο κέντρο της Αθήνας το  Δεκέμβριο του 2008, στη γκαλερί “Αsh in Artστο Φιξ το 2009  και στο πολυχώρο “Pantouστου Ψυρρή  τον Ιανουάριο του 2010.

 Το Μάιο του 2009 λαμβάνει μέρος στο ηλεκτρονικό περιοδικό καλλιτεχνικής ανησυχίας Fuctartαπό τη Θεσσαλονίκη τεύχος 2 και συμμετέχει στην έκθεση βραβευθέντων.

 Τον Απρίλιο 2010 συμμετέχει στη διακόσμηση στο Psyculture Festivalηλεκτρονικής μουσικής στη Δράμα.

 Το Μαίο του 2010 οργανώνει ατομική έκθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Nosotrosστα Εξάρχεια.

 Από τον Ιούνιο του 2010 μετάφερε το στούντιο και την εργασία της στη Σύρο παραδίδει εθελοντικά μαθήματα ζωγραφικής στα παιδιά της “Στέγης” (Μ.Κ.Ο, Κοινωνική υποστήριξη ανηλίκων και εφήβων στη Σύρο) και διοργανώνει τις εκθέσεις τους.

 Τον Ιούλιο του 2010 διακοσμεί στο Full Μoon Festival” στο Βερολίνο.

 Τον Αύγουστο 2010 εκθέτει στη γκαλερί χειροτεχνίας της Θάνιας Σαμιωτάκη “Βelieve in Fairytales”  στη Μύκονο.

 Στις 14-29 Αυγούστου διοργανώνει στο “Ενυδρείο’’ Σύρου ατομική έκθεση για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του ιδρύματος “Αmritapuri” Ινδίας με θέμα Auraκαι στα πλαίσια αυτής, διήμερη συναυλία σιτάρ με τον διεθνή μουσικό Paco Rodriguez.

 Από τις 10 Νοεμβρίου 2010 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας μετά από εισαγωγικές κατατακτήριες εξετάσεις.

 Αυτή την περίοδο ξεκινά μια μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριοποίηση και εκτός από την ενεργειακή ζωγραφική δουλεύει πίνακες με θέματα σχετικά με διάφορες φυλές και κουλτούρες του κόσμου, ανθρώπινα δικαιώματα, οικολογία και φύση.

 Στις 1-26 Δεκεμβρίου 2010 εκθέτει στο “Βραζιλιάνα” στα Άνω Πετράλωνα Αθήνας τη νέα της συλλογή Spiral Worldsπου εμπνεύστηκε από το ταξίδι της στις καλλιτεχνικούς ναούς της ανθρωπότητας στο Damanhur Ιταλίας.

 Τον Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2010 παίρνει μέρος στη μεγάλη Ultraviolet (φωτοανακλαστική) διακόσμηση στο Harmonia Εventφεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Αθήνα.

 Τον Μάιο 2011 διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα τέχνης “Ερμούπολη” στο Δημαρχείο Σύρου με θέμα: “Επιστήμη και Πνευματικότητα” με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της “Στέγης” με την συμμετοχή των παιδιών με τα αρχικά μαθήματα τους.

 Τον Αύγουστο 2011 διακοσμεί το “Μusic and Cultural Festival”   στην Αρχαία Ολυμπία.

 Το Σεπτέμβριο 2011 φιλοξενείται από την αίθουσα “Θεία Μέθη” και εκθέτει την νέα της συλλογή με τίτλο “Θήτα Κύματα”  βασισμένη στα τελευταία της σεμινάρια πάνω στη Θήτα Θεραπεία πάλι με την συμμετοχή των μαθητών της από τη “Στέγη”

 Τέλη Σεπτέμβριου 2011, εκθέτει στο “Βoheme del Marστη Σύρο έργα με θέμα τα “Πνεύματα συναντούν τα οινοπνεύματα”

 Το Μάρτιο 2012 εκθέτει στην αίθουσα “Ερμούπολη” στη Σύρο στα πλαίσια έκθεσης με ανακυκλώσιμα υλικά  και τον Απρίλιο διοργανώνει στη ίδια αίθουσα την ετήσια καθιερωμένη πια έκθεση των παιδιών της “Στέγης’’ με την προχωρημένη πια εργασία τους.

 Το Ιούνιο 2012 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση που διοργανώνει η γκαλερί “Κώστας  Λεούσης”  στην αίθουσα τέχνης με το προηγούμενο όνομα “Ερμούπολη’’ στο δημαρχείο Σύρου με τίτλο “Πνοές Ανέμων” .

 Ατομική έκθεση “Η Ουτοπία υπάρχει” με την συμμετοχή των μαθητών της από τη Στέγη στην αίθουσα “Θεία Μέθη’’ στη Σύρο τον Αύγουστος του 2012.

 Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στον “Πολυχώρο” στα Τάλαντα, Σύρου τον Αύγουστο του 2012. 

 Ατομική έκθεση με την συμμετοχή των μαθητών της από τη “Στέγη’’  τον Σεπτέμβριο του 2012 στο πρώην Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Σύρο.

 Συμμετοχή στην έκθεση “Fat Cut Upcyclingτο 2013 στη Σύρο με ανακυκλώσιμα υλικά.

 Τον Απρίλιο 2013 διοργανώνει την έκθεση του καλλιτεχνικού εργαστηρίου της “Στέγης’’ με μερική προσωπική συμμετοχή στην αίθουσα τέχνης “Ερμούπολη”.

 Από 11 Ιουλίου εώς 11 Σεπτεμβρίου 2013 συμμετέχει στο εγχείρημα Open Art Studiosμια πρωτότυπη ομαδική δράση καλλιτεχνών της Σύρου, όπου ανοίγει το στούντιο της για το κοινό και επίσης παίρνει μέρος στις ομαδικές εκθέσεις του εγχειρήματος στην αίθουσα τέχνης Γ.& Ε. Βάτη (πρώην αίθουσα Eρμούπολη) στις 11 Ιουλίου και 4 Σεπτεμβρίου.

 Toν Φεβρουάριο του 2014 συμμετέχει στην έκθεση τέχνης της ομάδας Friends of Artστο Suis Generis στην Αθήνα.

 Το Μάρτιο του 2014 συμμετέχει στα εναλλακτικά φεστιβάλ Therapy Planetστο Tεχνοχώρο στο Γκάζι και Alterscopeστο Caravel Hotel.

 Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκθέτει μαζί με το ξυλογλύπτη Νικόλαο Χατζηελευθερίου στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού Μελίνα Μερκούρη με θέμα “Πνευματική αναγέννηση”.

 Από το Απρίλιο του 2015 μέχρι τέλος του 2017 ζει και εργάζεται στην Αθήνα σε έναν πολύ φιλικό χώρο στο Αιγάλεω (Utopia Studios) στα στούντιο μασάζ και ζωγραφικής που έχει δημιουργήσει και εκεί διδάσκει εκτός από τις τεχνικές των θεραπειών, Κλασική, Ενεργειακή  και Πνευματική Ζωγραφική, Ιερή Γεωμετρία  και επίσης δίνει συμβουλές Χρωματοθεραπείας.

 Τον Ιανουάριο 2016 οργανώνει διήμερη ζωντανή παρουσίαση της τεχνικής της και εκθέτει στο Flower of life” στην Αθήνα στα πλαίσια του φεστιβάλ Φυσιορύθμιση.

 Το Φεβρουάριο του 2016 διοργανώνει την ομαδική έκθεση “Τεχνογνωσία του αοράτου” στον Ορίζοντα Γεγονότων.

 Το 2017 εκθέτει ατομικά στον πολυχώρο Υπερνόησης και στο φεστιβάλ Therapy Planet στην Αθήνα.

 Το 2018 εκθέτει κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και φωτοβολταικά όπως επίσης δημιουργίες Land Art  με ύλικά από τη φύση στο φεστιβάλ Revision στη Βόρειο Εύβοια.

 Ζει στην Ερέτρια Ευβοίας όπου διαχειρίζεται το εγχείρημα “Η Ουτοπία Υπάρχει” που δράσεις έχει την φυσική ίαση, τις τέχνες, την φυσική καλλιέργεια και τον κοινωνικό ακτιβισμό. Η τελευταία της καλλιτεχνική εργασία έχει θέματα σχετικά με πνευματική, ενεργειακή και φυσική ζωή.

Στοιχεία Επικοινωνίας

facebook account: Shanti Irena

facebook page: Irenka International 

irenka_international@yahoo.com

Τηλ. 6972953736

Έργα

Showing all 3 results